Raspberry Pi taiteellisessa työskentelyssä työpaja
Valokuva- ja mediataideyhdistys Valmed ry järjestää vuosittain jäsenilleen koulutusta. Vuonna 2020 toteutui kolmepäiväinen Raspberry Pi taiteellisessa työskentelyssä työpaja. Ensimmäinen päivä pidettiin 22.2.2020 Ingmanedu Kulttuurialan oppilaitoksen Ingo-työtilassa Kuopiossa. Työpajassa perehdyttiin Raspberry Pi:n käyttöönottoon, antureiden liittämiseen sekä aiheeseen liittyvään tietotekniikkaan. Toisena ja kolmantena päivänä oli tarkoitus toteuttaa teokset, mutta pahenevan ja epävarman koronavirustilanteen vuoksi työpaja peruttiin ja se toteutettiin lopulta suurin osin etänä. Huhtikuussa Tuukka Pasanen ohjasi etäyhteyksien kautta laitteiden asennuksessa sekä teosten toteutuksessa. Lisäksi joulukuussa Pasanen toteutti yhden lähiopetuspäivän.
Raspberry Pi on yhden piirilevyn tietokone. Monikäyttöinen ”RasPi” on edullinen, pienikokoinen avoimen kehitysympäristön työkalu. Raspberry Pi:tä käytetään usein esimerkiksi mediasoittimena tai interaktiivisten antureiden kanssa installaatioissa tai verkkopohjaisissa teoksissa. Valmed ry:n työpajassa Raspberry Pi:tä ohjattiin visuaalisessa Node-red ohjelmointiympäristössä.
Tuloksena työpajasta syntyi neljä työtä. Lauri Hei ja Mirva Liimatta toteuttivat piirtotyökalun joka piirtää äänen avulla kuvaa. Tuukka Pasasen ”Kuuleeko kukaan” puhelin-installaatiossa ohjataan Raspberry Pi:llä ääntä ja valoja. Ulla-Mari Lindström toteutti liiketunnistin-testin, ja Katarina Karppinen valoteos-demon joka reagoi antureiden dataan.
Lauri Hei & Mirva Liimatta
Piirtotyökalu
Raspberry Pi:llä esitettävä teos, joka piirtää äänen avulla kuvaa. Teoksen visuaaliset toiminnallisuudet on tehty käyttäen p5-javascript-kirjastoa.
Tuukka Pasanen
Puhelin-installaatio
”Kuuleeko kukaan” on tehty analogisen Siemens puhelimen runkoon. Puhelimen sisällä toimii Raspberry Pi joka on kytketty mikrofoniin, numerovalitsimeen ja led-valoihin. Numerovalitsin toimii teoksen ohjaimena ja puhelimesta kuuluvat äänet tuotetaan reaaliaikaisesti Raspberry Pi:ssä nauhoitetuista viesteistä.
Katarina Karppinen
”Sisäilmakuvat” -demo
Valoteos joka reagoi Raspberry Pi:n antureiden välittämään sisäilman pienhiukkas- ja ilmalaatudataan.
Ulla-Mari Lindström
Liiketunnistin-demo
Tulevia installaatioita ajatellen Lindström toteutti Raspberry Pi:llä kokeilun liiketunnistimelle.
Työpajan koordinointi Katarina Karppinen, ohjaaja Tuukka Pasanen.
Valmed ry kiittää Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastoa työpajan tukemisesta.